Heb jij ook zoveel opladers in huis?

 Heb jij ook zoveel opladers in huis?

Heb je het aantal opladers dat je in huis hebt wel eens geteld? Dat moet je voor de grap eens doen. De kans is groot dat je aan de vingers van beide handen niet genoeg gaat hebben als je de stand bij wilt houden…

Ieder apparaat zijn eigen oplader

Het is om gek van te worden, zoveel snoertjes en opladers kom je in een gemiddeld huishouden tegen. Opladers van de telefoons, voor ieder exemplaar eentje. Met een beetje pech zijn dat ook nog eens allemaal verschillende, want het ene merk telefoon past niet op de oplader van het andere merk. Iets waar men in de Europese Commissie overigens ook gek van lijkt te worden, hier wordt regelgeving voorbereid die het fabrikanten verplicht om met een universele oplader te gaan werken. Dat zou al een hoop verschillende snoertjes kunnen schelen!

Maar zijn het alleen de telefoons die we op moeten laden? Welnee! Kijk maar eens goed om je heen. Ook je e-reader ligt net aan de oplader. De accu van je elektrische fiets moet ook worden opgeladen, en heb je een elektrische auto dan hangt ook deze aan de stekker. Je camera, wireless koptelefoon, je elektrische tandenborstel, je smartwatch: allemaal moet je ze regelmatig opladen.

Met zoveel opladers en adapters, is de kans groot dat je er wel eens eentje kwijtraakt. Of dat je even niet meer weet welke stekker voor welk apparaat is. Is dat een probleem? Kun je deze opladers onderling uitwisselen, of is het beter om ieder apparaat zijn eigen snoertje te geven?

De ene adapter is de andere niet

Over het algemeen geldt dat je erg voorzichtig moet zijn bij het gebruik van adapters en opladers op apparaten waar ze niet voor geschikt zijn. Adapters zijn er om de spanning en stroom die uit het stopcontact komt om te zetten in de juiste hoeveelheid en vorm die het apparaat nodig heeft. Dat kan per apparaat erg verschillen, waardoor je niet zomaar de ene adapter op het andere apparaat kan gebruiken. Dat kan je apparaat niet alleen beschadigen, het kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.

Gaat het om een simpele oplader van een telefoon, dan geldt vaak dat als het stekkertje in de telefoon past, je hem redelijk safe kan gebruiken. Vrijwel alle opladers werken op dezelfde manier, en ze zullen niet snel meer stroom leveren dan een telefoon aan kan. Gaat het echter om grotere apparaten, zoals een laptop, kun je het risico maar beter niet nemen.

Hier wordt aangeraden om echt te kiezen voor de oplader of adapter die precies bij het merk, bijvoorbeeld een oplader hp laptop, maar ook bij het type van je laptop past. Een hp adapter is er specifiek voor een aantal modellen hp laptops. Heb je een ander model, of zelfs een ander merk, dan kun je beter op zoek gaan naar het exemplaar dat daar specifiek bij past. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat de oplader goed zijn werk zal doen, je voorkomt ook dat je je laptop beschadigt of zelfs voor onveilige situaties zorgt.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply