Zelf boekhouden? 4 tips!

 Zelf boekhouden? 4 tips!

Ben je onlangs voor jezelf begonnen? Dan wil je uiteraard zo min mogelijk kosten maken. Daarom denk je er waarschijnlijk niet aan jouw boekhouding uit te besteden. Gelukkig hoeft dit ook niet. Ook zonder enige kennis van cijfertjes kun je namelijk prima zelf jouw boekhouding doen. Om het jezelf makkelijker te maken, raden wij je aan hier en boekhoudprogramma voor te gebruiken. Zo’n programma helpt jou namelijk om alles op de juiste manier te administreren. Hierdoor heb je jouw boekhouding binnen de kortste keren op orde. Vind je het toch nog wat eng om zelf aan de slag te gaan met jouw boekhouding? Dan komen de onderstaande 4 tips ongetwijfeld van pas.

1. Kies voor een online boekhoudprogramma

Als ondernemer kun je vandaag de dag verschillende boekhoudprogramma’s gebruiken. Jaren geleden was het gebruikelijk om met offline software te werken. De laatste jaren zien we dat steeds meer ondernemers voor een online boekhoudprogramma kiezen. Heb je nog geen keuze gemaakt? Dan vraag jij je mogelijk af wat de beste keuze is. Wij raden je aan voor een online programma te kiezen. Waarom? Omdat je hierdoor een stuk flexibeler bent. Je zit namelijk niet vast aan één computer, maar kunt jouw boekhouding altijd en overal inzien. Je hoeft namelijk alleen maar over een werkende internetverbinding te beschikken. 

2. Koppel jouw zakelijke rekening aan de software

Gebruik je een online boekhoudprogramma? Koppel jouw zakelijke rekening dan aan deze software. Bij een online programma is dit een fluitje van een cent. Door jouw zakelijke rekening te koppelen aan het programma wordt de boekhouding een stuk makkelijker. Hoe dit precies zit? Door de koppeling leest het online boekhoudprogramma namelijk direct alle transacties van een zakelijke rekening in. Hierdoor hoef je deze niet langer handmatig in te voeren.

Sommige ondernemers gebruiken een online boekhoudprogramma ook om facturen te versturen. Doe je dit ook? Dan is het helemaal aan te raden jouw zakelijke rekening aan het programma te koppelen. De software zoekt in dat geval namelijk de juiste factuur bij iedere transactie. Hierdoor wordt jouw boekhouding grotendeels geautomatiseerd en dat scheelt je flink wat tijd.

3. Vergeet papieren bonnen en facturen niet toe te voegen

Heb je jouw boekhouding geautomatiseerd via een online boekhoudprogramma? Dan betekent dit niet dat je verlost bent van papieren bonnen en facturen. Er zijn namelijk ook nog genoeg bedrijven die een rekening per post sturen. Vergeet deze rekeningen niet toe te voegen aan jouw digitale boekhouding. Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan kan dit betrekkelijk eenvoudig. Zo’n programma heeft doorgaans namelijk ook een app. Hiermee maak je simpelweg een foto van een bon of factuur, waardoor deze direct in het systeem staat.

4. Zorg voor back-ups

Als je zelf aan de slag gaat met jouw boekhouding, moet je zorgen voor back-ups. Toch doet lang niet iedere ondernemer dit. Voornaamste reden is dat dit nogal wat tijd kost, zeker als je jouw boekhouding nog op papier doet. Je moet dan immers iedere factuur tweemaal printen en deze ieder in een aparte map stoppen. Bovendien moet je de mappen op twee verschillende locaties opslaan. Kies je voor online boekhouden? Dan is dit niet nodig. Het programma maakt namelijk automatisch back-ups van jouw boekhouding. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat jouw administratie verloren gaat bij een brand of diefstal.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply