Apps en privacy, hoe werkt het?

 Apps en privacy, hoe werkt het?

Apps en privacy wordt een steeds belangrijker onderwerp. Veel mensen beginnen zich af te vragen hoe veilig het nou eigenlijk is om bepaalde applicaties te gebruiken. Ook in de media wordt er steeds meer aandacht geschonken aan dit onderwerp. Hoe zit het nou eigenlijk met apps en privacy? Kun je veilig bepaalde applicaties gebruiken? Hoe wordt je veiligheid eigenlijk gewaarborgd op het internet? Is er gratis vpn aanbieder in plaats van betaalde? Applicaties op je smartphone kunnen veel gegevens van je verzamelen. Instagram kan bijvoorbeeld bijhouden welke foto’s jij bekijkt en hoe lang je naar elke foto kijkt. Ook houdt Instagram bij met wie jij op Instagram contact hebt en wie je volgt. Andere apps, zoals Facebook of TripAdvisor, kunnen precies hetzelfde doen. Applicaties hebben vaak een gigantische database met persoonlijke gegevens van klanten. Dit doen ze om je bijvoorbeeld persoonlijke advertenties te kunnen laten zien en je bepaalde recommendaties te kunnen geven. Maar wat nou als deze gegevens in de verkeerde handen terecht komen?

Online privacy als recht

Iedereen in Nederland heeft recht op privacy. Ook online privacy valt daar natuurlijk onder. Het AP, oftewel de Autoriteit Persoonsgegevens, houdt bij of bedrijven en overheden zich aan de privacyregels houden die we in Nederland hebben. Als iemand zich er niet aan houdt, dan grijpt het AP in om deze regels af te dwingen. Toch zijn er nog veel dingen niet vastgelegd in wetten en kunnen bedrijven daarom doorgaan met het verzamelen van onze gegevens. Facebook kan op basis van je posts en je likes bijvoorbeeld erachter komen wat je politieke voorkeur is. Vervolgens laat Facebook jou posts en reclame zien van politieke partijen of nieuwsbedrijven die het met jouw politieke voorkeur eens zijn. Zo krijg je alleen nog maar informatie vanuit het standpunt van een aantal partijen te zien en word je als het ware geïndoctrineerd. Je krijgt dan immers geen evenredig beeld meer van bepaalde politieke standpunten. Applicaties kunnen dus met behulp van al deze gegevens veel meer invloed op je leven hebben dan je denkt.

Je online privacy waarborgen

Je kunt zelf veel doen om je online privacy te waarborgen. Wil je niet beïnvloed worden door persoonlijke advertenties, bijvoorbeeld op Facebook of Instagram? Bij instellingen kun je dit vaak uitzetten. De applicaties kunnen dan nog wel je gegevens verzamelen, maar mogen deze niet gebruiken om jou te beïnvloeden met relevante advertenties en recommendaties. Je kunt je privacy tegen cybercriminelen en hackers waarborgen door je accounts op social media op privé te zetten. Zo kan niet iedereen je accounts inzien. Ook is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies online zet. Een bepaalde uitgaansfoto in de handen van een potentiële toekomstige werkgever kan jouw toekomst nadelig beïnvloeden. Zorg er ook voor dat je alleen volgverzoeken accepteert van mensen die je echt kent. Bij vreemden weet je immers nooit of ze niet een adverteerder of hacker zijn.

Veilig met apps omgaan

Je kunt je privacy op applicaties zelf maar gedeeltelijk beschermen. Het enige dat je kunt doen is opletten op wat je post en goed controleren wie jou allemaal volgt en bekijkt. Verder is het vooral een kwestie van de overheid en het AP dat applicaties zich aan de privacyregels houden. Het AP is de Autoriteit Persoonsgegevens. Het AP controleert of bedrijven en overheden zich houden aan de online privacywetten en dwingt deze regels af waar dat nodig is. Mocht je een applicatie niet vertrouwen, kijk dan altijd bij de recensies. Hier kun je vaak meteen zien of een applicatie betrouwbaar is of niet. Wil je helemaal niet dat je persoonlijke gegevens worden bewaard? Dan kun je het beste gebruik maken van een veilige vpn via een vpn provider. Zo blijven jouw ip-adres en je locatie anoniem.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply