Het belangrijkste onderdeel van een laptop is de accu

 Het belangrijkste onderdeel van een laptop is de accu

We zijn allemaal dol op onze laptop. Werd hij geïntroduceerd als een makkelijke manier om altijd en overal te kunnen werken, als aanvulling op de bekende desktopcomputer, kiest bijna iedereen tegenwoordig bij de aankoop van een nieuwe computer voor een laptop. Lekker compact, overal mee naar toe te nemen en overal te gebruiken. Alhoewel een laptop eigenlijk uit alleen maar onmisbare onderdelen bestaat, is de accu de meest belangrijke. Doet deze het niet meer, of is hij leeg, dan is je complete laptop niet meer te gebruiken. Erg onhandig!

Alles wat je nodig hebt in één apparaat

Een laptop is voor veel mensen een uitkomst, doordat hij zo compact is. Feitelijk worden in een compact apparaat een computer, monitor, toetsenbord en muis gecombineerd. En dat terwijl hij vaak niet meer ruimte inneemt dan een fors boek. Ideaal!

De laptop wordt met name gebruikt om flexibel te kunnen werken. Een medewerker kan op deze manier gemakkelijk thuis, onderweg of bij een klant de documenten erbij pakken en aan de slag gaan ermee. Toch schuilt hier ook een gevaar in: een laptop is feitelijk niet gemaakt om langdurig aan te werken. Althans, niet zonder accessoires. Wie lang aan een laptop werkt, loopt een groot risico op klachten aan de nek, rug en armen. Het is namelijk onmogelijk om zonder hulpmiddelen de monitor op ooghoogte te plaatsen, en tegelijk aan het toetsenbord te kunnen werken. Daarom worden steeds meer werkplekken voorzien van bijvoorbeeld losse monitoren of laptopstandaards, en werken medewerkers op losse toetsenborden. Zo kan er wel in een ergonomische houding worden plaatsgenomen, en wordt de kans op klachten aanmerkelijk kleiner.

De accu is onmisbaar, maar ook kwetsbaar

Doordat een laptop kan functioneren zonder stekker, kun je hem echt overal gebruiken waar je wilt. Daar schuilt echter wel een addertje onder het gras. De laptop werkt natuurlijk alleen wanneer de accu voldoende is opgeladen. De accu is ook meteen het onderdeel dat het door dat steeds maar weer opladen en gebruikt worden het zwaarst te verduren krijgt, en het eerst kuren gaat vertonen. Lastig, want zonder goed werkende accu verandert de laptop opeens in een desktop, die je alleen als er een stroomaansluiting in de buurt is kunt gebruiken. Gelukkig is de laptop accu in veel gevallen te vervangen.

Laadt je laptop niet goed meer op, dan kan het overigens ook aan de oplader liggen. Het loont de moeite om dit te checken voor je een nieuwe accu aanschaft. Doe dit wel met een vergelijkbare oplader, dus gebruik altijd een Lenovo oplader van het juiste type als je laptop van dit merk is. Zo voorkom je schade aan je accu, laptop of oplader.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply