E-scooters: wat zijn dat?
Een elektrische scooter, ook wel een e-scooter genoemd, zijn scooters met een elektrische accu. Net als de elektrische auto’s zijn de e-scooters razendpopulair en het aanbod is flink. Dat is ook niet zo gek, want e-scooters zijn schoner én beter voor het milieu. Maar, wat is het verschil tussen een e-scooter en een ‘gewone’ scooter? Hieronder leggen wij jou alles uit over de e-scooter.
Beter voor het milieu
Tijdens het rijden over de Nederlandse wegen met een e-scooter stoot je geen vervuilende gassen uit. Bovendien hebben deze elektrische scooters een lagere CO2-uitstoot. Ook al komt er bij het opladen van de e-scooters wel CO2 vrij, dit is alsnog lager dan de uitstoot bij scooters met een benzinemotor. Al deze factoren zijn gunstig voor het milieu: vanaf 2025 moeten zelfs alle nieuwe scooters met een begrenzing van 25 kilometer per uur over een elektrische motor beschikken.
Kosten e-scooter
Net als bij een benzinescooter moet je een brommerverzekering afsluiten voor jouw elektrische scooter. Deze verzekeringen kun je vergelijken bij Alpina, net als autoverzekeringen. Meestal is de premie van een benzinescooter net zo hoog als die van een elektrische scooter. Ook is een e-scooter in de meeste gevallen wat duurder in aanschaf dan een benzinescooter. Dit hangt echter af van het merk, de uitvoering en de accu. In het gebruik is een e-scooter wel veel goedkoper: een e-scooter laad je op en kost zo’n 20 cent tot 40 cent per oplaadbeurt.
Echter, moet je er wel op letten dat een benzinescooter verder kan rijden op een volle tank dan een e-scooter op een volle accu. Wel zijn de kosten per kilometer bij een e-scooter goedkoper dan bij een benzinescooter: je betaalt ongeveer 0,7 cent per kilometer bij een e-scooter terwijl je bij een benzinescooter 4 cent per kilometer betaalt. Naast de brommerverzekering en het opladen van de scooter, kunnen de nodige onderhoudsbeurten ook kosten met zich meebrengen.
Laadtijd e-scooter
Wist je dat je een e-scooter gewoon kunt opladen via een stopcontact? Als de accu uitneembaar is, kun je ‘m zelfs meenemen naar binnen om hem op te laden. Je hebt dus geen speciaal oplaadpunt nodig als bij de elektrische auto’s. Een oplaadsessie duurt gemiddeld drie uur. In die drie uur is de accu opgeladen tot 75 procent: de laatste 25 procent duurt wat langer.
Tips voor de accu
Het is belangrijk om te weten dat je een accu van de e-scooter maar een maximaal aantal keer kunt opladen. Vraag de scooterdealer hier dus goed naar, ook al verschilt het per accu. Om te zorgen dat jouw accu zo lang mogelijk meegaat, kun je letten op een aantal dingen.
- Haal de accu uit de scooter tijdens extreme temperaturen zoals kou en hitte. Laat de accu afkoelen voor of na het opladen.
- Haal de accu uit het stopcontact als hij volledig is opgeladen. Ook is het belangrijk om de accu niet helemaal op te rijden, maar laad ‘m tijdig op.
- Wanneer je de e-scooter een tijdje niet gebruikt, kun je de scooter beter opstallen met een volle accu.