Hoe bereken je de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

 Hoe bereken je de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is nog niet verplicht voor bedrijven. Toch zijn er wel veel zelfstandig ondernemers die zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Begrijpelijk, want je creëert een financieel vangnet voor jezelf door een AOV af te sluiten. Heb je momenteel nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar lijkt het je wel verstandig om er eentje af te sluiten? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten die dit met zich meebrengt. Daarom ontdek je in deze tekst hoe je de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering berekent.

Iedereen betaalt een andere premie

De premie van sommige zakelijke verzekeringen is voor ieder bedrijf hetzelfde. Voor een AOV gaat dit alleen niet op. Dit komt vooral doordat een arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat gemaakt wordt. Omdat elk bedrijf anders is en iedere ondernemer andere wensen heeft, is een AOV nooit hetzelfde. Daarom kunnen wij je ook niet precies vertellen hoeveel je per maand betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Factoren die van invloed zijn op de premie

Verzekeraars kijken naar verschillende factoren om de premie van een AOV te bepalen. Om te beginnen spelen je beroep en werkzaamheden een rol. De kans dat je arbeidsongeschikt raakt, is immers niet voor iedereen even groot. Beoefen je een fysiek beroep? Dan loop je meer risico om arbeidsongeschikt te raken dan wanneer je een kantoorbaan hebt. Verzekeraars kijken ook naar je leeftijd. Dit doen ze vooral omdat je fysieke gesteldheid achteruitgaat naarmate je ouder wordt. Voor een AOV geldt dan ook: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie.

Bij het afsluiten van een Univé arbeidsongeschiktheidsverzekering maak je zelf bovendien de nodige keuzes. Zo bepaal je bijvoorbeeld welk bedrag je verzekert. Je kunt maximaal 90 procent van je bruto jaarinkomen verzekeren. Als je voor dit maximale percentage kiest, betaal je een hogere premie dan wanneer je 60 procent verzekert. Daarnaast heeft de eigenrisicotermijn invloed op de kosten van een AOV. Dit is de periode waarin je nog geen recht hebt op een uitkering, maar al wel arbeidsongeschikt bent. Hoe korter deze periode, hoe hoger de premie. Verder spelen de eindleeftijd, uitkeringsdrempel, tariefvorm, indexering en uitkeringsduur een rol in het bedrag dat je per maand betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Laat een verzekeraar een berekening maken

Omdat de kosten van AOV Univé afhankelijk zijn van een groot aantal factoren, kun je zelf niet berekenen hoeveel je per maand kwijt bent. Gelukkig hoef je dit ook niet te doen, want verzekeraars hebben hier vaak een handige tool voor. Deze vind je doorgaans op hun website. Nadat je een aantal simpele stappen doorlopen hebt, zie je direct hoeveel premie je betaalt.

AOV afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten kan tegenwoordig op verschillende manieren. Je kunt een adviseur inschakelen om je te helpen, maar je kunt een AOV ook zelf online aanvragen. Het grote voordeel van laatstgenoemde optie is dat je geen kosten maakt voor advies. Online een AOV afsluiten is overigens alleen verstandig als je weet wat je wilt. Twijfel je hoe jij je moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Dan is het beter om de hulp van een adviseur in te schakelen.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply